De uitvaartbranche is erg veranderd vergeleken met een paar jaar geleden. Er zijn een aantal trends en ontwikkelingen die hieraan bijgedragen hebben. Een uitvaart wordt steeds minder ‘standaard’ en meer gericht op de overledene. Het is een rode draad in de ontwikkelingen dat alles bij de uitvaart persoonlijker wordt. De overledene en zijn karakter en wensen staan centraal. Het is belangrijk dat dit herkenbaar is voor de aanwezigen. Daarnaast ontstaan er ook meer mogelijkheden voor een duurzame uitvaart. In dit blog vertellen we welke trends in grafmonumenten en de uitvaartbranche er zijn.
Een persoonlijk afscheid met een uniek grafmonument
Tegenwoordig staat een persoonlijke touch centraal bij veel uitvaarten. Dit kan gaan om een eigen toespraak of gedicht, de keuze voor muziek en een persoonlijk grafmonument. Op die manier kunnen nabestaanden hun overleden dierbare op passende wijze herdenken. Het is daarom ook mogelijk om zelf een uniek grafmonument te ontwerpen. Eén die past bij de wensen van de overledene. Bij het zelf ontwerpen van een grafsteen kiest u zelf hoe het eruit komt te zien, welke tekst erop staat en eventuele grafdecoraties.
De persoonlijke noot zien we ook terug in de keuze voor kleding bij de uitvaart. Waar het vroeger de norm was om zwarte kleding te dragen, wordt dat nu steeds minder. Zelfs op de uitnodiging kan gevraagd worden of aanwezigen in kleur willen komen. Bijvoorbeeld gekleed in de favoriete kleur van de overledene. Deze verandering kan ook komen doordat de uitvaart vaker wordt gezien als een viering van het leven.
Duurzame alternatieven voor een groene uitvaart
Een grote verandering in de uitvaartbranche is dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt. Men houdt meer rekening met de ecologische voetafdruk. En dat vraagt om duurzame alternatieven. Zo zijn er milieuvriendelijke mogelijkheden bij de keuze voor een kist of urn. In plaats van een standaardkist kan er gekozen worden voor een kist die volledig biologisch afbreekbaar is. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van bamboe of biologisch katoen. Ook zijn er urnen die biologisch afbreekbaar zijn. Door milieuvriendelijke materialen te gebruiken blijft de milieubelasting bij de begrafenis of crematie beperkt.
Daarnaast is er een nieuwe vorm van lijkbezorging. Naast begraven, cremeren en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, kan het lichaam geresomeerd worden. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene opgelost in water met kaliumhydroxide. Dit duurt ongeveer vier uur. Hierna is het lichaam volledig opgelost en blijft er een waterige oplossing en wit poeder over. Nabestaanden kunnen het witte poeder, net als de as na een crematie, in een urn bewaren.
Online rouwen
Ook op het gebied van rouwen, afscheid nemen en steunbetuiging is het één en ander veranderd. Er zijn namelijk steeds meer online initiatieven ontstaan. Dit maakt het mogelijk om samen te rouwen, ook wanneer nabestaanden niet bij elkaar kunnen zijn. Vandaag de dag worden er bijvoorbeeld minder traditionele rouwkaarten verstuurd, maar gebeurt dit vaker online via e-mail of Whatsapp. Bovendien worden rouwadvertenties soms op social media geplaatst. Wat ook mogelijk is, is dat nabestaanden of kennissen een begrafenis of crematie via een livestream kunnen volgen. Zo kunnen zij de uitvaart toch online bijwonen wanneer dit fysiek niet mogelijk is.
Een uitvaart naar uw wensen
De uitvaartbranche verandert. Ook de trends in grafmonumenten blijven zich ontwikkelen. Er is steeds meer mogelijk op het gebied van unieke en persoonlijke grafmonumenten en urnen. Wilt u zelf een ontwerp maken? Of wilt u eerst uw wensen met ons bespreken? Ook dat is mogelijk! Neemt u gerust contact met ons op, dan helpen wij u graag.