Het kan helaas gebeuren dat de grafsteen van uw overleden dierbare beschadigd raakt of kapot gaat. Bijvoorbeeld door weersomstandigheden of door verzakking. Natuurlijk wilt u dit zo goed mogelijk voorkomen. En eventueel de schade aan een grafsteen laten restaureren. In dit blog vertelt Koninklijke Hesselink u meer over welke soorten schaden kunnen voorkomen en hoe wij u hierbij kunnen helpen!
Stormschade aan grafsteen
Ook in Nederland krijgen we steeds vaker te maken met hevigere storm. De stormen richten een hoop schade aan. Niet alleen aan auto’s en gebouwen, maar ook aan grafstenen en urnmonumenten. Het grafmonument kan bijvoorbeeld beschadigd raken door een boom of andere omvallende objecten. Het kan zelfs gebeuren dat de hele grafsteen of letterplaat omvalt. Bij uw verzekering kunt u checken of u hiervoor verzekerd bent. Heeft u advies nodig over het herstel van de grafsteen van uw dierbare of wilt u een vrijblijvende prijsopgave aanvragen? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bekijken we samen wat we voor u kunnen doen.
De grafsteen is verzakt
Koninklijke Hesselink probeert bij het plaatsen van de grafsteen uiteraard alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te treffen die het verzakken tot een minimum beperken. We werken met kunststof fundatiepalen en betonnen dwarsbalken. Maar helemaal uitsluiten van verzakking is echter onmogelijk. Ondanks zorgvuldige plaatsing kan een grafsteen toch verzakken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld de bodemgesteldheid, het vergaan van de kist, hevige regenval, ongedierte en konijnen of het graven van een nieuw graf naast het graf van uw dierbare.
De bodemgesteldheid kan een grote rol spelen. Bijvoorbeeld als er een slappe bodem is. Hierbij duurt het langer voordat de grond goed inklinkt. Een (te vroeg) geplaatste grafsteen kan hierdoor scheef zakken. Maar wanneer mag je een grafsteen plaatsen? In verband met mogelijke verzakking is het beter om een grafmonument pas te plaatsen na minimaal 3 maanden. Tot die tijd moet de grond nog inklinken, waardoor het onverstandig is om een monument eerder te plaatsen. Daarom houden wij die periode aan voordat we een grafsteen plaatsen.
Daarnaast is het zo dat de begraven kist op den duur vergaat. En daarbij gaat er bij het begraven van een overledene er ook lucht mee de kist in, en dus mee de grond in. Maar na verloop van tijd gaat de lucht uit de kist, zakt de kist wat in en zal de grond ook inklinken. Tot slot kan het voorkomen dat er omliggende graven bij gegraven worden naast het graf van uw geliefde. Of dat er konijnen of ongedierte op de begraafplaats zitten die holen graven. Ook dit kan ervoor zorgen dat een grafsteen verzakt.
Een grafsteen laten restaureren
Wanneer een grafsteen al een tijdje staat, kan het wenselijk zijn om deze te laten opknappen of restaureren. Zo blijft het monument zo mooi mogelijk en kan het weer jaren mee. Het kan er na verloop van tijd namelijk wat vervallen uit komen te zien. Of op sommige plekken kapot gaan. Bij een grafsteen restaureren maken wij het eerst grondig schoon, repareren we breuken of beschadiging en werken we de belettering bij. Daarnaast kunnen we losse onderdelen, zoals grind, vervangen of toevoegen. Na de restauratie ziet het grafmonument er weer uit als nieuw. Maar ook regelmatig onderhoud is belangrijk. Wilt u weten hoe u zelf een grafsteen kunt onderhouden? Dat leest u in ons blog over grafsteen onderhoud.
Hulp bij verzakking of schade aan een grafsteen
Het grafmonument van uw geliefde wilt u natuurlijk het liefst zo mooi mogelijk houden. Maar hier heeft u niet altijd invloed op. Is de grafsteen kapot of verzakt? Of heeft u een vraag voor ons met betrekking tot schade en herstel? Wij kunnen de grafsteen voor u rechtzetten of opknappen. Ook helpen en adviseren we u hier graag bij. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op, wij helpen u graag!